Cu ajutorul cadrelor pot fi dispuse mai multe pagini web in aceeasi fereastra a browser-ului. Fiecare document html ce genereaza o pagina web reprezinta un cadru;cadrele sunt independente unele fata de altele.
<frameset> -Defineste modul de impartire al ferestrei in cadre .Un cadru poate fi vertical sau orizontal.
Atribute.
cols - Are ca valoare un procent ce arata cat din suprafata totala ocupa coloanele .In cazul in care sunt mai multe coloane ,procentele se despart prin virgula.
rows - Are ca valoare un procent ce arata cat din suprafata totala ocupa randurile ,in cazul in care sunt mai multe randuri ,procentele sunt despartite prin virgula.
Atributul -cols - defineste cadre verticale iar -rows -cadre orizontale.
<frame> -Defineste documentul html ce trebuie alocat fiecarui cadru cu ajutorul atributului src=""
Daca un cadru are borduri vizibile utilizatorul pagini poate modifica pozitia borduri tragand cu mouse-ul de ea .Pentru a preveni aceste modificari se foloseste atributul noresize imbricat in eticheta <frame>
Pentru browser-ele care nu suporta cadre se adauga eticheta <noframes> -Astfel ,se va introduce un text alternativ care informeaza utilizatorul ca browser-ul nu suporta cadre.
Atentie : Nu se foloseste eticheta <body>...</body> impreuna cu eticheta <frameset>..</frameset> .Pentru browser-ele care nu suporta cadre eticheta <nofremes> cere ca textul alternativ sa fie inclus intr-o eticheta body.
Ex:
<html>
<head>
<title>Frame</title>
</head>
<frameset cols="25%,75%">
<frame src="frame1.html">
< frame src="frame2.html">
</frameset>
</html>
Cadrele se pot imbrica .De exemplu ,putem imparti pagina in doua cadre orizontale ,apoi unul dintre aceste cadre orizontale sa fie impartit in alte doua cadre verticale .
<html>
<frameset rows="50%,50%">
<frame src="frame1.html">
<frameset cols="30%,70%">
<frame src="frame2.html">
<frame src="frame3.html">
</frameset>
</frameset>
</html>
<iframe>....</iframe> -Inline frame - Acest tip de cadru poate fi inclus intr-o pagina web, in cadrul unei linii.
Cadre de navigare -Cadrul de navigare contine o lista de legaturi care, odata accesate vor fi dispuse in al doilea cadru.
Ex: Vom folosi doua cadre : cadrul 1 corespunzator documentului html contact.html si contine o lista de legaturi ; cadrul 2 corespunde documentului display.html unde pot fi continute alte informatii.
Cu ajutorul atribuirii name="showframe" in cadrul etichetei frame se seteaza numele cadrului 2 .La crearea legaturi in documentul html contact.html se va specifica target="showframe". Aceasta atribuire spune browser-ului ca pagina acesata se va deschide cadrul cu numele showframe si anume cadrul 2.
<html>
<frameset cols="20%,80%">
<frame src="contact.html">
<frame src="display.html" name="showframe">
<frameset>
</html>
Continutul fisierului contact.html :
<html>
<body>
<a href="frame1.html" target="showframe">Cadru A</a></br>
<a href="frame2.html" target="showframe">Cadru B</a></br>
<a href="frame3.html" target="showframe">Cadru C</a></br>
</body>
</html>
Exemplu link navigare catre o pagina la o anumita sectiune :
<a href="acasa.html#sidebar">Link care zona cu numele sau id="sidebar"</a>