Dinamica informatiilor si a serviciilor pe Internet impune gestiunea acestora astfel incat continutul sa fie "la zi" ,iar accesul foarte bine controlat pentru a raspunde cerintelor de securitate si protectie. Ca utilizatori ,suntem familiarizati cu efectele de schimbare da imaginilor observate de vizitarea repetata a unui site .Cu siguranta ,multi dintre voi v-ati intrebat cum sunt realizate aceste efecte? O solutie intuitiva ar putea fi data de organizarea imaginilor intr-o baza de date si extragera lor aleatoare ,in momentul vizitarii. Dar contorizarea vizitatorilor ,sau realizarea votului electronic? Bazele de date si prelucrarile corespunzatoare prin limbaje de programare specializate respective o solutie si pentru aceste cerinte. Pentru a tine ritmul cu cerintele utilizatoriilor ,in toata industria de software au fost create intrumente de lucru care sa permita dezvoltarea aplicatiilor web atat la nivelul gestiuni prin baze ,cat si a accesului si al prezentarii .Un exemplu il reprezinta bazele de date MySQL cu acces PHP si prezentare HTML.
Pentru dezvolatarea aplicatiilor web in acest context ,sunt necesare urmatoarele componente:
- Server web
- PHP-interpretor de comenzi pentru realizarea secventelor executate pe server;
In literatura de specialitate , pentru aceste secvente se foloseste termenul script , PHP este un instrument de lucru pentru dezvoltarea aplicatiilor web foarte accesibil si atractiv . Iata cateva argumente :
-poate fi integrat cu usurinta intr-un cod html ,chiar si intr-o pagina web existenta;
-permite controlul datelor (variabile elementare ,tablouri) foarte asemanator cu limbajele de programare algoritmice (PASCAL,C/C++),printr-o sintaxa foarte simpla;
-permite accesul la baze de date sau prelucrarea acestora ,corespunzator cerintelor specifice aplicatiei.
- MySQL-pachetul de programe pentru gestiunea bazelor de date.
Orice tip de server Web poate lucra cu PHP si MySQL ,dar cel mai recomandat este Apache -Server public si gratuit.
Exemple de domenii si aplicatii care necesita gestiunea datelor pe Internet.
Portal , serviciu complex de informare ,prezentare,comunicare si colaborare ,care ofera in special firmelor posibilitatea de a-si prezenta produsele ,de a atrage clienti sau de a stabili relatii cu parteneri de afaceri .Portalul este imaginea de zi a firmei pe care o reprezinta ,de aceea informatiile sunt oraganizate in colectii usor de actualizat si de consultat ( baze de date Informatiile publice oferite de portal sunt contorlate de un serviciu de administratie care asigura atat redactarea clara si accesibila ,cat si caliatatea informatiei. Un portal poate oferi sesiuni de lucru echipei ,in timp real ,prin discuti (chat) sau prin dezbateri (forum) , liste de discutii si comentarii .Vizitatorii portalului pot intra in corespondenta ,prin email,cu persoana de contact autorizata sa preaia si sa distribuie corespondenta.
0 comments:
Trimiteți un comentariu