Aplicatiile Web ofera acesul interactiv la informatii prin Internet ,de aceea acest tip de aplicatii este orientat spre interfata cu utilizatorul.
Proiectarea interfetelor web se inscrie in domeniul proiectarii interfetelor grafice cu utilizatorul ( GUI -Graphical User Interface ) ,activitate care necesita cunostinte din domeniul interactiunii om-calculator.Interactiunea om-calculator ( Human-Computer Interaction =HCI ) este definita de ACM (Association For Computing Machinery ) drep "disciplina : care se ocupa cu proiectarea ,evaluarea si implementarea sistemelor interactive utilizate de oameni ,precum si cu studierea fenomenelor semnificative legate de acestea".
Proiectarea interfetelor web (numite si site) este centrata pe utilizator si parcurge urmatoarele etape:
* Identificarea potentialilor utilizatori , a categoriilor sociale si profesionale din care acestia fac parte;
* Identificarea si intelegerea cerintelor utilizatorilor finali;
* Analiza activitatilor si contextul interactiunii dintre om si calculator;
* Crearea unui prototip al site-ului;
* Realizarea site-ului;
* Evaluarea site-ului
* Reluarea etapelor anterioare dupa corectarea erorilor semnalate la evaluare -daca acestea exista.
In toate aceste etape trebuie luate in considerare cel putin urmatoarele aspecte generale ale proiectarii:
* Informatiile oferite pe site trebuie sa fie determinate de obiectivele propuse si de publicul( vizitatorii) tinta.
* Prima impresie nu se produce decat o singura data;
* Un site trebuie sa furnizeze raspunsuri la urmatoarele intrebari:Ce informatii si functionalitatii ofera ? Cine ofera aceste informatii? Cand au fost actualizate aceste informatii?
* Informatiile importante trebuie evidentiate prin pozitie,efecte cromatice,animatie,etc.;
* Un site care se incarca greu sau este "neatractiv" va fi ignorat in favoarea altuia ;
* Paginile site-ului trebuie sa fie consistente si coerente ;
* Site-ul trebuie sa fie interactiv ,sa ofere utilizatorului posibilitatea de a comunica ( de aceea este necesar ca un site sa contina cel putin o sectiune de contact);
* Este necesara includerea in site a unei pagini care precizeaza conditiile de utilizare ( drepturi,restrictii).
Organizarea Continutului Pe Pagina !
Utilizatorii citesc rareori pasaje lungi de text pe ecranele calculatoarelor ; majoritatea oamenilor care cauta o anumita informatie vor avea dificultati in localizarea datelor dorite ,daca vor fi dirijati sa parcurga blocuri lungi de text pentru a gasi ceea ce cauta .Fragmentand informatia in secvente de dimensiuni reduse ,aceasta se poate organiza mult mai usor in unitati modulare care respecta o schema de organizare consistenta ,formand o ierarhie de module informationale .
Activitatea de organizare a informatiilor pentru Web poate fi impartita in urmatoarele subactivitati dependente una de alta:
* Divizarea informatiilor in unitati logice;
* Stabilirea unei ierarhii a modulelor de date ,in functie de importanta si de generalitate;
* Utilizarea acestei ierarhii pentru a crea relatii intre unitatile logice;
* Analizarea rezultatului din punct de vedere estetic si functional .
De cele mai multe ori ,modul de organizare a informatiilor dintr-un site determina modul de organizare a intrumentelor de navigare puse la dispozitie utilizatorului.Un mod de navigare foarte des intalnit este cel oferit de un meniu orizontal de legaturi ,afisat in partea superioara a fiecarei pagini .
Elemetul selectat la un moment dat este clar evidentiat fata de celelate elemente .In felul acesta utilizatorul stie exact unde se afla pe site si are posibilitatea de a ajunge foarte repede dintr-un modul de informatie in altul.Meniul este organizat logic si natural ,astfel incat utilizatorul sa poata intui ce categorii de informatii sau functionalitati ii sunt oferite prin accesarea unei legaturi .
0 comments:
Trimiteți un comentariu